ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ (μετά την λύση της σύμβασης)
Β. Δικαίωμα για ‘Αποζημίωση κατά το Προεδρικό Διάταγμα 219/91.
α. Προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 9 §1 (α) του Προεδρικού Διατάγματος 219/91 ό εμπορικός αντιπρόσωπος έχει δικαίωμα για αποζημίωση μετά τη λύση της σύμβασης εμπορικής αντιπροσωπείας
αα) Εάν και εφόσον κατά τη διάρκεια της σύμβασης εμπορικής ανΊ:ιπροσωπείας έφερε νέους πελάτες στον εντολέα.
β) Εάν προήγαγε σημαντικά τις υποθέσεις με τους υπάρχοντες πελάτες τόσο, ώστε ό εντολέας να διατηρεί ουσιαστικά οφέλη που προκύπτουν από τις υποθέσεις με τους πελάτες αυτούς.
β. Ποσό ‘Αποζημίωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 9 §1 (β) του ΠΔ. 219/91 το ποσό της αποζημίωσης μετά τη λύση της σύμβασης εμπορικής αντιπροσωπείας δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό ισοδύναμο με το μέσο ετήσιο όρο των αμοιβών που εισέπραξε ό εμπορικός αντιπρόσωπος κατά τα πέντε τελευταία έτη, αν δε ή σύμβαση διήρκεσε λιγότερο από πέντε έτη, ή αποζημίωση υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο της εν λόγω περιόδου.
Με το άρθρο 9 §1 (β) το Π.Δ. 219/91 εφαρμόζει το πρώτο σύστημα της Οδηγίας άρθρο 17 §2 (β). ‘Υιοθετεί, όμως, και το δεύτερο σύστημα της Οδηγίας (άρθρο 17 §3), με το οποίο ορίζει ότι ή χορήγηση της αποζημίωσης δεν στερεί από τον εμπορικό αντιπρόσωπο την αξίωση για την ανόρθωση της περαιτέρω ζημίας, την οποία υπέστη. Ό εμπορικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για την ανόρθωση της κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας, κατά τον’ Αστικό Κώδικα από τη σύμβαση η και από αδικοπραξία (αρθρ. 298, 914 έπ.).